Algemene informatie over de Valkparkieten
Terug
Home
Kweken

De Valkparkiet is een van de meest voorkomende parkieten die in gevangenschap gehouden word.

Wildkleur Valkparkiet man (EK)

De wildkleur Valkparkiet man is  grijs met witte vleugelranden, een duidelijk gele kop met een oranje wangvlek en een kuif met vrijwel uitsluitend gele veren. Popjes (vrouwtjes) zijn ook grijs met witte vleugelranden maar de kop is veel minder geel tot vrijwel geheel grijs. De oranje wangvlek blijft aanwezig. De wangvlek kan wat minder zijn als bij mannen. De kuif kan wat gele veren hebben maar is over het algemeen grijs. De onderkant van de onderste staartveren is bij mannen egaal van kleur, meestal donkergrijs. En bij de popjes is er duidelijk een geel grijs visgraat motief zichtbaar. Maar bij de andere kleurmutaties is verschil tussen man en pop vaak moeilijker of helemaal niet te zien . Kenners kunnen het eerder aan bepaalde gedragingen zien, mannetjes vertonen machogedrag en zijn vaak veel drukker. Ze wegen 80 à 110 gram en zijn ongeveer 34 centimeter lang (kuif tot staart). Gezonden Valkparkieten kunnen ongeveer 20 jaar oud worden. 

Valkparkieten kunnen goed als huisdier worden gehouden maar de beginnende Valkparkiet houder moeten zich realiseren dat vooral de mannen erg luidruchtig kunnen zijn en dat de veren stof produceren.

Ondanks de naam behoort de Valkparkiet niet tot de parkieten maar tot de familie van de Kaketoes. Dit alles blijkt uit DNA onderzoeken die ze daar naar gedaan hebben.

Ze eten voornamelijk grof parkietenzaad, daarnaast raad ik aan om ook met grote regelmaat groenvoer aan te bieden. Zoals wilgen takken, fruitboom takken en vogelmuur vinden ze erg lekker. Ook gekiemd vogel zaad of gras zaad vinden ze erg lekker zelf zaai ik vogel voer in mijn volière wat dan op komt en meteen word op gegeten door de Valken. En ik geef de Valken ook altijd Universeelvoer en Meelwurmen. Er moet ook dagelijks vers drinkwater beschikbaar zijn. Naast grof parkietzaad bestaan er ook totaalvoeders in de vorm van pellets. Sommigen vinden pellets minder gewenst omdat ze de functie van de krop overbodig maken. Anderen zijn van mening dat pellets een volwaardiger voer zijn. Ik geef mijn parkieten  gewoon grof parkietenzaad. Om de krop goed te laten werken heeft de parkiet maagkiezel nodig in de kooi of volière. Dit is namelijk nodig voor de vermaling van het eten in de krop. Sepia en of een kalk blokje is ook wel gewenst in de kooi of volière. Trosgierst en snoepstengels zullen ze ook waarderen.

Wanneer je met Valkparkieten wil kweken zal je ook eivoer bij moeten voeren. Daar zullen de jongen grotendeels mee groot gebracht worden. 

De kooi waar in je de Valkparkiet houd moet aan een aantal dingen voldoen. Je valkje moet in ieder geval zijn vleugels kunnen uitslaan zonder vast te komen zitten in de spijlen of speelgoed. En dan vind ik het nog wel belangrijk dat ze af en toe buiten de kooi even kunnen vliegen. Tralies dienen horizontaal te lopen om klimmen mogelijk te maken. Een volière , buiten of binnen, is ideaal voor een valkparkiet, die kan dan te allen tijde zijn vleugels strekken. Maar de plaats van de kooi of volière is zeker net zo belangrijk De kooi mag niet in de volle zon staan en ook niet op een plek waar het tocht of waar een raam geopend kan worden. Zorg dat de kooi niet achter een openstaande deur geplaatst wordt. De valkparkiet kan erg schrikken als de deur plots geopend wordt.

De valkparkiet is goed als huisdier te houden, als het stof en het lawaai geen bezwaar zijn. Ze kunnen erg tam worden en ze hebben een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een angstige of boze valkparkiet wel hard kan bijten als hij dat wil. Probeer altijd een jonge valkparkiet te kopen, een oudere valkparkiet is moeilijker en soms helemaal niet tam te maken. Kijk ook of de valkparkiet een ring om zijn poot heeft, deze kan links of rechts worden aangebracht. Zo kan je met zekerheid zeggen hou oud je valkje is. Tam maken begint met de jonge valk al vroeg aan de handen te laten wennen door hem dagelijks uit het nest te halen. Als de jonge valk thuis is kan je hem makkelijk uit je hand laten eten en zo verder laten wennen. Vooral als ze in de eerste 8 levensweken veel met mensen in contact komen kunnen ze erg tam worden. De valkparkiet is van nature sociaal en nieuwsgierig, en zal als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt zelf initiatief nemen. Ze komen in gevangenschap relatief gemakkelijk tot broeden. Kortwieken maakt het tam maken meestal eenvoudiger omdat de vogel zich niet zo makkelijk meer aan zijn baasje kan onttrekken. Maar het valkje kan dan niet meer goed vliegen en kan zich dan snel verwonden vooral als ze schrikken. De veren zullen bij de eerst volgende rui gewoon weer aangroeien.

 

Een zieke Valkparkiet

Opaline pop

Een zieke Valkparkiet is vaak te herkennen aan een ander gedrag dan normaal. Hij zit bijvoorbeeld bol in de veren of slaapt zelfs de hele dag. Een zieke Valkparkiet slaapt daarnaast over het algemeen op 2 poten in plaats van 1. Ga met een zieke valkparkiet zo snel mogelijk naar de dierenarts om een diagnose te laten stellen.